ΙΣΛΙ ΠΟΡΦΥΡΙΔΗΣ, Ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

Αγίας Θεοδώρας 11, 54623, Θεσσαλονίκη (χάρτης)
Τηλ.: 2310229677
08f28a924d09b29d0bfd07c03aa830dc5553fbf0.jpg
19e17448d556c7b691b50d3967bed7e953a7870f.jpg
d72a8ecba12954899bd95193d72b9dd213343d85.jpg
Δείτε όλες τις φωτογραφίες (16)
Ακολούθησε την επιχείρηση στο
Περιγραφή

ΙΣΛΙ, ένα γλύκισμα ημισιροπιαστό, που έχει ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ήταν ένα από τα πιο γνωστά γλυκά των Καραμαλήδων, ωστόσο η φήμη του επεκτάθηκε και στον Πόντο. Στη Θεσσαλονικη, την πρωτεύουσα του ξεριζωμένου Ελληνισμού, το έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες ως μία ανάμνηση της παράδοσης τους.
Το 1985 ένας συμπαθητικός παππούλης, ο Ιωσήφ Πορφυρίδης, ξεκίνησε να το παρασκευάζει.
Ο Ιωσήφ Πορφυρίδης, ήταν πρόσφυγας από το Προκόπιο (Ιορκούπ) της Καππαδοκίας, το χωριό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Μικρό παιδάκι βίωσε τον ξεριζωμό, τον διωγμό και την περιπλάνηση μέσα στις τεράστιες εκτάσεις της χαμένης πατρίδας. Ξεκίνησε με τα πόδια από το Προκόπιο στην Σαμψούντα και τρία χρόνια μετά, από τη Σαμψούντα στη Δράμα και τέλος στη Θεσσαλονίκη. Το έφτιαχνε η μάνα του, η γιαγιά Ελισσώ, πόντια στην καταγωγή, από την οποία έμαθε να το κατασκευάζει η γυναίκα του, η Δήμητρα Πορφυρίδου, διατηρώντας την αρχική παραδοσιακή συνταγή του με τα αγνά υλικά και το ιδιαίτερο κέντημα.

Έτσι το ΙΣΛΙ βγήκε για πρώτη φορά στο εμπόριο και άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό.

Η αυθεντική αυτή συνταγή παραδόθηκε στα παιδιά του όπου μέχρι και σήμερα η οικογένεια Πορφυρίδη εξακολουθεί να το παρασκευάζει με τον ίδιο ακριβώς παραδοσιακό τρόπο. Με πολύ μεράκι, αγάπη και αγώνα, κατάφερε να το εντάξει στην γκάμα των γλυκών πολλών ζαχαροπλαστείων όπου βρήκε μεγάλη αποδοχή από το αγοραστικό κοινό.

Σκοπός μας είναι να διατηρηθεί η αυθεντική και άριστη ποιότητα του προϊόντος. Η ονομασία ΙΣΛΙ είναι ανατολίτικη και σημαίνει δουλεμένο, αφού παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι.

Το σχήμα του πλάθεται σε μορφή ισοσκελούς τριγώνου και έχει καμπυλωτή την επάνω επιφάνειά του. Ήταν μεγαλύτερο από το ΙΣΛΙ που κυκλοφορεί σήμερα.
Η επάνω επιφάνειά του είναι κεντημένη με πολύ μεράκι, αγάπη και τεχνική. Το κέντημα δημιουργείται, χρησιμοποιώντας ειδικό τσιμπιδάκι, ώστε να προσδίδει μοναδικότητα και αυθεντικότητα σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά.

Η ιδιαίτερη γεύση που έχει το ΙΣΛΙ καθορίζεται από τα αγνά υλικά της ζύμης του, σε συνδυασμό με το καρύδι και τα μυρωδικά που υπάρχουν στην καρδιά του. Το σιρόπι, παρότι είναι ελαφρύ, προσδίδει γλυκύτητα και πλούσια γεύση ακόμη και στον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!!!

Περιοχές
Θεσσαλονίκη, Κέντρο Θεσσαλονίκης
Προϊόντα - Υπηρεσίες
Γλυκά, Γλυκίσματα, Ζαχαρώδη, Σιροπιαστά, Γλυκά Ανατολής, Ισλί
Γράψε την Κριτική σου
Πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να
γράψετε μια κριτική. Είσοδος